top of page
illustration03.png

"Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi (...) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken." 

Kodály Zoltán

A választás a mi kezünkben van.

Mégis, legelszántabb törekvéseink ellenére is, rendszeresen elfelejtjük ezt. A mi szándékunk nem más, mint emlékeztetni titeket a mindennapi zene fontosságára.

Arra, hogy „nem lehet egészen boldog ember, akinek nem öröm a zene!” Megmutatni, hogy aki velünk énekel, színesebb lesz minden napja. Az éneklés igazi szuperképesség! Nem vagyunk tudatában, milyen különleges dolog, ha énekelünk. Ha megismerjük a saját hangunkat, közelebb kerülünk önmagunkhoz. Ráébredünk rengeteg dologra a testünk és lelkünk működésével kapcsolatban. A határaink megszűnnek, az érdeklődésünk, a figyelmünk kinyílik. Az énekléssel teljesebb emberré válunk.

A LokálVokál az együttes örömzenélésen felül nem kisebb feladatot vállal, mint egy folyamatos zenei nevelést. Nagy szavak ezek, mert a legtöbb ember nem jut időben minőségi zenéhez, ezért rengeteg dologban szenved kárt. A korai zenei nevelés hiánya dominóelvet indít el.

Ha a kisgyermekkorban el vagyunk zárva a zenétől, nem alakul ki az az általános dalkincs, ami alapján van esélye kifejlődni egy szépérzéknek, jóízlésnek és zeneértésnek. A popkultúra megismerése ugyanúgy a mai ember feladata, mint a klasszikus, triviális művelődés.

 

Általános tévedés, hogy a kultúra így is, úgy is ömlik a fejünkbe, hiszen rádiót hallgatunk, tehetségkutatót nézünk. Valójában a kulturálódás erőfeszítést igényel. Valamit meghallgatni, elolvasni, megnézni, ami először talán nem érthető vagy szerethető a számunkra, nem könnyű feladat, de így fejlődünk igazán. Ebben hiszünk: a LokálVokál alkalmain tanult dalokat valóban megismerni, valóban elénekelni. Az olyan készségek, mint az énekhang, a helyes légzés, szövegmondás, mind-mind menet közben születik meg. Ha gyerekkorunkban azt mondták, botfülünk van, tévedtek! Az éneklés által mind többek leszünk, megjavulunk, fejlődünk, révbe érünk.

illustration03.png

A közös éneklés során, egyedülálló egyéni és közösségi élményre teszünk szert, hiszen minden alkalommal 100-200 fős közönség fog egyszerre hangot adni belső világának és nyílik meg ezáltal önmaga és mások felé. 

 

Az együttérzésen keresztül megéljük külső, belső gazdagságunk és teljességünk. Egy ilyen élmény sokáig velünk marad. Hogy a zenei élmény igazán friss legyen, a dalokat nem áruljuk el előre, a helyszínre érkezve derül ki, hogy mit fogunk énekelni. Minden esetben minőségi, hangulatában különböző, nemzetközi és hazai, ismert és kevésbé ismert könnyűzenei dalokból válogatunk. A közel két órás program során, egy szünettel a közepén,  több szólamra leosztva megtanuljuk az adott dalt és a végén kétszer elénekeljük azt.

Ahhoz, hogy mindezt a LokálVokál eseményeken keresztül sikerre vigyük és jól is szóljon, arról társulatunk, Philipp György karnagy, az Á la'cARTe kórus 20 énekművésze, Büki Zoltán gitáros és Harta László producer gondoskodik.  Nem utolsósorban, operatőr stábunk minden alkalommal megörökíti az élményt, hogy másokkal is megoszthassuk és bármikor a jövőben felidézhessük azt.

Nincs még egy olyan, mint ez.
Együtt veletek a LokálVokál világszám.

logo-footer.png
HL.jpg

Harta László

producer

A legörömtelibb pillanataim azok, amikor osztozhatom másokkal a zenében. 

PG-02.png

Philipp György

karnagy

A gyakorlati megvalósulásban és a következetes hatékonyságban hiszek elsősorban. A zene ránk gyakorolt hatásait ugyanúgy komolyan gondolom, mint azt, hogy más szférákat nyit bennünk és nekünk. Ezt igyekszem tovább adni.

BZ.jpg

Büki Zoltán

gitáros

A zenélés a szavak nélküli kommunikáció egyik legjobb formája. Eljuttat a teljesség érzéséhez.

bottom of page